Huttenleven

                    Accommodaties in de bergen

Er zijn in het Alpengebied honderden berghutten om alpinisten en wandelaars te huisvesten. Ze liggen op de meest bijzondere plekken en hebben een mooi uitzicht op de omliggende bergen. Het zijn echter géén hotels en het huttenleven is aan een aantal regels gebonden.

In veel hutten mag je de verblijfsruimte nog wel in met je bergschoenen, maar het betreden van de slaapruimte met bergschoenen is overal verboden. Wandelstokken en andere uitrusting worden op een vaste plaats opgehangen en de bergschoenen staan meestal in het trockenraum! Dat is een speciale verwarmde ruimte waar e.v.t natte schoenen kunnen drogen.

De slaapplaatsen worden ingedeeld door de Huttenwaard, dat is de beheerder van de hut. We proberen altijd de beste plaatsen te krijgen, maar soms als het druk is moeten we ook wel eens op het lager slapen. Dit is een grote kamer of zolder waar tientallen mensen liggen te slapen. Neem vooral oordopjes mee, er wordt daar enorm veel gesnurkt.

De meeste berghutten zijn aangepast aan de moderne tijd, en hebben tegenwoordig goede sanitaire voorzieningen. Meestal is er ook wel een douche aanwezig, die voor een klein bedrag gebruikt mag worden. Hou er wel rekening mee dat er wachttijden ontstaan.

Het eten is meestal van goede kwaliteit, met flinke porties. Vooral in Italië worden ruime smakelijke maaltijden op tafel gezet. We proberen altijd hutten te vinden die veel werken met biologische producten.

Door de hoogte van de hutten krijg je altijd veel dorst, en dat is heel normaal. Maar pas op met alcohol.

De drankjes in de hut zijn duurder dan in het dal, de bevoorrading gebeurt vaak per kabelbaan of zelfs per helikopter. Hou hier rekening mee door genoeg geld mee te nemen.

Het kan soms behoorlijk druk zijn in berghutten. Het wandelseizoen is maar kort, en op de populaire routes zijn veel wandelaars onderweg. Alpinatours zal zo veel mogelijk in kleine berghutten overnachten, waar nog veel persoonlijke aandacht is voor de reiziger. Het eten is er vaker van veel betere kwaliteit dan in de grote commerciële hutten. Het is er gezelliger en rustiger, en je slaapt er veel beter.