Huttenleven

Accommodaties:

Er zijn in het Alpengebied honderden berghutten om alpinisten en bergwandelaars te huisvesten, ze liggen op de meest bijzondere plekken en hebben een mooi uitzicht op de omliggende bergen. Het zijn echter géén hotels. Het huttenleven is aan een aantal regels gebonden?

In veel hutten mag je de verblijfsruimte nog wel in met je bergschoenen, maar het betreden van de slaapruimte met bergschoenen is overal verboden. Wandelstokken e.d, worden op een vaste plaats opgehangen, en de bergschoenen staan meestal in het trockenraum, dat is een speciale verwarmde ruimte waar de evt natte schoenen kunnen drogen.

De slaapplaatsen worden ingedeeld door de Huttenwirt, dat is de beheerder van de hut, we proberen altijd de beste plaatsen te krijgen, maar soms als het druk is moeten we ook wel eens op het lager slapen. Dit is een grote kamer of zolder waar tientallen mensen liggen te slapen. Neem vooral oordopjes mee, er wordt daar s’nachts enorm veel gesnurkt.

De meeste berghutten zijn aangepast aan de moderne tijd, en hebben tegenwoordig goede sanitaire voorzieningen. Meestal is er ook wel een douche aanwezig, die voor een klein bedrag gebruikt mag worden. Hou er wel rekening mee dat er wachttijden ontstaan.

Het eten is meestal van uitstekende kwaliteit, maar vooral in Italie worden ruime smakelijke maaltijden op tafel gezet. We proberen altijd hutten te vinden die veel werken met biologische producten.

Door de hoogte van de hutten, krijg je altijd veel dorst, dat is heel normaal, maar pas op met alcohol.

De drankjes in de hut zijn duurder dan in het dal, de bevoorrading gebeurt meestel per kabelbaan of zelfs per helikopter. Hou hier rekening mee door genoeg geld mee te nemen.

Het kan soms behoorlijk druk zijn in berghutten, het wandelseizoen is erg kort, en op de populaire routes zijn veel bergwandelaars onderweg. Alpinatours zal zo veel mogelijk in kleine berghutten overnachten, waar nog veel persoonlijke aandacht is voor de reiziger. Het eten is er vaker van veel betere kwaliteit dan in de grote commerciele hutten, het is gezelliger, rustiger en je slaapt er veel beter.