Zelfstandig op Pad ?

LET OP!
Wij organiseren géén individuele huttentochten zonder begeleiding van een tochtleider en/of berg(wandel)gids. 

Het komt steeds vaker voor dat Nederlandse reisorganisaties individuele huttentochten aanbieden tegen zeer scherpe prijzen. Laat u niet verleiden om zo’n aanbieding te boeken tenzij u veel berg-wandelervaring heeft. Door klimaatverandering e.d. zijn ook eenvoudige huttentochten soms al problematisch en moeilijk begaanbaar.

DEZE PAGINA IS GEMAAKT OM U BEWUST TE MAKEN VAN DE GEVAREN VAN EEN HUTTENTOCHT ZONDER BEGELEIDING VAN EEN ERVAREN BERGGIDS.
C2 cursus Stubaier 003

Wij willen niemand ontmoedigen om zelfstandig een huttentocht te maken, maar willen u waarschuwen voor de risico’s wanneer u besluit om met weinig ervaring en zonder begeleiding van een gids op pad te gaan.

Veel aanvragers van huttentochten, vragen elke keer weer opnieuw of mijn tochten ook zelfstandig ondernomen kunnen worden, en/of ik voor hun de hutten wil reserveren. Het reserveren van een berghut is nog het eenvoudigst, en gaat vaak via telefonisch contact of via het internet. Maar dan……..

Het lijkt allemaal niet zo moeilijk. “Bergwandelen” kan toch iedereen?..  Een zelfstandig uitgevoerde trektocht in de bergen, moet u niet onderschatten.

Als u genoeg bergwandelervaring heeft en een goede uitrusting voor het hooggebergte, dan kunt u ook zelfstandig onze huttentochten lopen. U hoeft dan alleen maar een topografische kaart van het gebergte aan te schaffen, en u kunt u eigen route uitstippelen. Wat wij NIET doen is alles voor u regelen en reserveren van berghutten etc. dat moet u dan allemaal zelf doen. Voor de zware huttentochten adviseren we om altijd met een berg(wandel)gids op pad te gaan. Zij kennen de actuele situatie m.b.t. de omstandigheden op de vele höhenwegen en ook op de gletsjers.

Heeft u géén of weinig bergwandelervaring, lees dan onderstaande tekst GOED!

Wat begint als een plezierige dag met mooi weer en aangename zomerse omstandigheden, kan in korte tijd omslaan in onzekerheid. Wat te doen als iemand niet meer verder kan, de weg verspert is door sneeuw, bij mist of onweer, de weg kwijtraken of niet op tijd bij een gereserveerde berghut aankomen. 

Het weer in de bergen is vaak erg wisselvallig. De ene dag is het mooi zomerweer, en de dag erna kan het ineens heel koud zijn. Een koufront heeft zijn intrede gedaan en zorgt voor een sterke afkoeling hoog in de bergen. Het kan zo maar gaan sneeuwen, en Ja ook in de zomer.  Alles wordt wit, paden zijn verdwenen en er ligt ijs op de rotsen.

Wie zelfstandig wil gaan bergwandelen moet zich goed realiseren, dat wandelen in de bergen heel wat anders is dan een wandeling in ons eigen Nederland. Wij staan er ieder jaar weer van versteld, hoe lichtzinnig sommige wandelaars denken over een wandeltocht in de bergen.  Vaak gehoorde opmerking, “het is toch mooi weer” De meeste huttentochten gaan door alpien-terrein, waar niet altijd even duidelijk is waar het pad loopt.

Wat eerst heel onschuldig lijkt, kan al snel een gevaarlijke hindernis worden. Oude sneeuwvelden op steile hellingen die over gestoken moeten worden, of steenslag gevaarlijke passages komen bijna altijd in een huttentocht voor. Door tijdsgebrek worden vaak verkeerde beslissingen genomen, of een kortere weg genomen naar een hut.

Je bent tijdens een zelfstandig uitgevoerde huttentocht helemaal op je zelf aangewezen, en zelfs kleine foutjes kunnen al snel veranderen in kritische situaties.

Elk jaar komen er weer wandelaars in de problemen. Meestal is de kennis en ervaring te weinig om een trektocht te maken. Als meest gehoord “argument” zegt men dan dat het zo eenvoudig leek, en dat het inhuren van een gids te duur was. Bovendien suggereren sommige aanbieders van wandelreizen in de bergen dat het meenemen van een gps of routekaart, een veilig alternatief is.

Bergwandelen is niet ongevaarlijk, bergwandelen kan zelfs ervaren wandelaars in de problemen brengen, en daardoor ontstaan veel onnodige ongelukken.

Onze tips voor beginners en (weinig)ervaren wandelaars.

  • Ga geen onbekende routes volgen, als je niet zeker weet wat je onderweg tegen komt.
  • Kun je niet met een kaart navigeren en een routeplanning maken, loop dan niet naar een hoge berghut.
  • Gebruik je gezond verstand, en neem geen risico’s, bij twijfel omkeren.
  • Let op terrein gesteldheid en weersvoorspelling.
  • Zorg voor een goede uitrusting, ook als het mooi weer is.
  • Zoek een tocht uit naar ervaring en conditie.

Wil je zelfstandig huttentochten gaan maken en je bent onervaren, dan kan je overwegen eens een huttentocht te maken met Alpinatours. Tijdens onze tochten, behandelen we de belangrijkste onderdelen van het bergwandelen inclusief tochtenplanning.

Op pad met ALPINATOURS is de “STAP” naar zelfstandig huttentochten maken.