Zelfstandig op Pad ?

DEZE PAGINA IS GEMAAKT OM U BEWUST TE MAKEN VAN DE GEVAREN VAN EEN TOCHT ZONDER GIDS.
C2 cursus Stubaier 003

Wij willen niemand ontmoedigen om zelfstandig een huttentocht te maken, maar willen u waarschuwen voor de risico’s wanneer u besluit om zonder ervaring en zonder begeleiding van een berggids op pad te gaan.

Veel aanvragers van huttentochten, vragen elke keer weer opnieuw of mijn tochten ook zelfstandig ondernomen kunnen worden, en/of ik voor hun de hutten wil reserveren. Het reserveren van een berghut is nog het eenvoudigst, maar dan……..

Het lijkt allemaal niet zo moeilijk. “Bergwandelen” kan toch iedereen?..  Een zelfstandig uitgevoerde trektocht in de bergen, moet u niet onderschatten.

Wat begint als een plezierige dag met mooi weer en aangename zomerse omstandigheden, kan plotsklap omslaan in onzekerheid. Wat te doen als iemand niet meer verder kan, bij onweer, de weg kwijtraken of niet op tijd bij een gereserveerde berghut aankomen.

Het weer in de bergen is vaak wisselvallig. De ene dag is het mooi zomerweer, en de dag erna kan het ineens heel koud zijn. Een koufront heeft zijn intrede gedaan en zorgt voor een sterke afkoeling hoog in de bergen. Het kan zo maar gaan sneeuwen, en Ja ook in de zomer. Hoe denk je dan dat je nog verder komt als er 20 cm sneeuw is gevallen en je zit in een hoge berghut. Alles is wit, paden zijn verdwenen en er ligt ijs op de rotsen.

Wie zelfstandig wil gaan bergwandelen moet zich goed realiseren, dat wandelen in de bergen heel wat anders is dan een wandeling in Nederland. Wij staan er ieder jaar weer van versteld, hoe lichtzinnig sommige wandelaars denken over een wandeltocht in de bergen.  Vaak gehoorde opmerking, “het is toch mooi weer” De meeste huttentochten gaan door alpien-terrein, waar niet altijd even duidelijk is waar het pad loopt.

Wat eerst heel onschuldig lijkt, kan al snel een gevaarlijke hindernis worden. Oude sneeuwvelden op steile hellingen die over gestoken moeten worden, of steenslag gevaarlijke passages komen bijna altijd in een huttentocht voor. Door tijdsgebrek worden vaak verkeerde beslissingen genomen, of een kortere weg genomen naar een hut.

Je bent tijdens een zelfstandig uitgevoerde huttentocht helemaal op je zelf aangewezen, en zelfs kleine foutjes kunnen al snel veranderen in kritische situaties.

Elk jaar komen er weer wandelaars in de problemen. Meestal is de kennis en ervaring te weinig om een trektocht te maken. Als meest gehoord “argument” zegt men dan dat het zo eenvoudig leek, en dat het inhuren van een gids te duur was. Bovendien suggereren sommige aanbieders van wandelreizen in de bergen dat het meenemen van een gps of routekaart, een veilig alternatief is.

Bergwandelen is niet ongevaarlijk, bergwandelen kan zelfs ervaren wandelaars in de problemen brengen, en daardoor ontstaan veel onnodige ongelukken.

Onze tips voor beginners en (weinig)ervaren wandelaars.

  • Ga geen onbekende routes volgen, als je niet zeker weet wat je onderweg tegen komt.
  • Kun je niet met een kaart navigeren en een routeplanning maken, loop dan niet naar een hoge berghut.
  • Gebruik je gezond verstand, en neem geen risico’s, bij twijfel omkeren.
  • Let op terrein gesteldheid en weersvoorspelling.
  • Zorg voor een goede uitrusting, ook als het mooi weer is.
  • Zoek een tocht uit naar ervaring en conditie.

Wil je zelfstandig huttentochten gaan maken en je bent onervaren, dan kan je overwegen eens een huttentocht te maken met Alpinatours. Tijdens onze tochten, behandelen we de belangrijkste onderdelen van het bergwandelen inclusief tochtenplanning, en u krijgt gratis een Nederlands sprekende gids mee voor de beste begeleiding.

Op pad met ALPINATOURS is de “STAP” naar zelfstandig huttentochten maken.

Ook 2019 zijn er in de Zomer weer een aantal ernstige ongelukken gebeurt met onervaren Nederlandse wandelaars die alleen onderweg waren. Dat zou voorkomen kunnen zijn, wanneer deze mensen een cursus hadden gevolgt bij een berg sportvereniging of de basis vaardigheden hadden geleerd  tijdens een huttentocht met begeleiding van een berggids.