Mijn werkwijze

Hoe gaat Alpinatours te werk, en wat kunnen deelnemers verwachten?

Bij mijn tochten leer je “echt” bergwandelen. Ik leer je op eenvoudige wijze hoe je een alpine tocht voorbereid en waar je op moet letten, zodat je zelfverzekerd de weg kunt vinden in de bergen.

Alpinatours organiseert wandelreizen in de meeste Alpenlanden. Van beginner tot gevorderd, voor iedereen is er wel een geschikte reis. Ik werk uitsluitend samen met gediplomeerde en erkende Nederlandse en Oostenrijkse Berg(wandel)gidsen.

Bijna alle reizen uit het reisprogramma worden zo opgebouwd dat iedereen met een basis conditie deze tochten makkelijk kunnen volhouden. Wat wel belangrijk is, dat je als “beginner” géén tocht uitzoekt met 3 sterren *** of meer. Deze tochten zijn voor ervaren  (berg)wandelaars met een uitstekende conditie en een goede bergwandel -uitrusting.

Hoe vroeger een reis wordt aangevraagd, hoe meer je kans maakt om met alpinatours op avontuur te gaan. Om teleurstelling te voorkomen, adviseren we om niet te lang te wachten met inschrijven.  

Na aanmelding, kan er een voorbespreking worden georganiseerd bij één van de deelnemers thuis. Jullie krijgen dan al een goed beeld van wat je tijdens een reis kunt verwachten. Ik vertel dan over tal van zaken zoals o.a., hoe bereid ik mij het beste voor, wat moet je meenemen, en hoe kom je op de plaats van bestemming.

Goed, je bent helemaal klaar met je voorbereiding en komt met de juiste uitrusting op de plaats van samenkomst ergens in de Alpen, en hoe gaat het dan verder?

Vanaf dat moment val je onder de verantwoording van een berggids. Meestal ben ik dat zelf en bij de zwaardere tochten ook nog van een Oostenrijkse UIAGM berggids. Het verloop van een wandelweek in de bergen, kun je niet precies van te voren bepalen. Weersomstandigheden of terreingesteldheid kunnen van invloed zijn op het programma of de route. De gids(en) zullen ten alle tijden een veilige route lopen, en zoveel mogelijk proberen rekening te houden met de wensen van de deelnemers.

Je bagage in de vorm van een rugzak zal je zelf moeten dragen. Ik controleer of de afgesproken materiaallijst is nagekomen. Bij teveel bagage, geeft ik advies om zo min mogelijk mee te nemen, maar verantwoordelijk voor je bagage ben je zelf.

Een typisch programma:

Een wandelvakantie bij alpinatours is nooit standaard. Het enige dat wel klopt zijn de bezochte hutten. Alle accommodaties zijn door mij zelf bezocht, en zorgvuldig uitgekozen. Het comfort is eenvoudig, maar gastvrijheid en ‘karakter’ vind ik het belangrijkst.

Overnachten doen wij zoveel mogelijk in meerpersoons-kamers, dit zijn doorgaans slaapzaaltjes van 4 t/m 8 pers. De grote matrazen-lagers probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, maar soms in vooral kleine berghutten is er niets anders.

In de gemeenschappelijke eetzaal worden smaakvolle gerechten geserveerd, en kun je iets te drinken bestellen. Het is daar vaak heel gezellig. Om 22:00 uur wordt het rustig en gaat iedereen naar bed, om vooral de volgende ochtend fit en uitgerust aan een nieuw avontuur te beginnen.

Na een aantal dagen komen we weer terug in de bewoonde wereld, en zal ik de deelnemers weer afzetten bij de startlocatie.

Veiligheid:

De etappes worden zo uitgekozen dat iedereen de tocht aankan. Ik wandel meestal op goed begaanbare bergpaadjes, waar risico’s op uitglijden zoveel mogelijk worden voorkomen. Toch zal je af en toe een afgrond of los puin tegen komen, dit zijn normale ingrediënten van een huttentocht.

Voor de gezinsreizen maak ik leuke en spannende bergwandelreizen met veel afwisseling, zodat ook de allerkleinsten maximaal kunnen genieten.

SAMEN DE BERGEN BELEVEN, DAT DOE JE MET ALPINATOURS